شاتون در واقع اهرمی است که حرکت چرخشی پیستون را به حرک چرخشی در میل لنگ تبدیل میکند. شاتون در عین داشتن ساختاری سبک، به اندازهی کافی محکم و سخت است.
شاتون معمولا از جنس فولاد است. چرایی این موضوع به این دلیل است که شاتون میبایست تنشهای خمشی و کششی حاصل از کار پیستون را تحمل کند و به هیچ عنوان دوچار خمیدگی نشود.
در فروشگاه اینترنتی بایدک شما عزیزان میتوانید ضمن خرید قطعات خودرو خود، محصولات خود را نیز به فروش بگذارید. شما میتوانید با عضویت در این بستر فروشگاه اینترنتی خود را داشته باشید.
ساختار و اجزای شاتون به چه صورت است؟
شاتون یک میله است. این میله دو سر، یکی بزرگ و دیگری کوچک را دارا میباشد. همانطور که اشاره شد با وجود استفاده از مواد سخت در ساختار شاتون آن را سبک میسازند. این استحکام منجر به مقاومت شاتون در برابر پیستونها و کششهای وارده در هنگام حرکت رفت و برگشتی میشود.
قسمتهای مختلف شاتون به شرح زیر میباشد:
-
یاتاقان کوچک(سری کوچک):
این قسمت با پیستون در تماس میباشد. همچنین از طریق گژن پین به آن متصل میگردد.
-
ساق یا تنه:
قسمت بین دو سر شاتون میباشد. نیروی وارده توسط پیستون و ضربات آن از یاتاقان کوچک به بدنه و پس از آن به یاتاقان بزرگ منتقل میشود.
-
یاتاقان بزرگ(سری بزرگ)
این قسمت بخش متحرک شاتون میباشد. یاتاقان بزرگ به دو شکل ساخته میشود. حرکت این جز منجر به چرخش لنگ و انتقال حرکت عمودی پیستون به میل لنگ میشود. دو نوع یاتاقان بزرگ به شرح زیر میباشد:
- شاتون با یاتاقان متحرک 2 تکه
- شاتون با یاتاقان متحرک 1 تکه
علایم خرابی شاتون چیست؟
خرابی در این قطعه به سادگی تشخیص داده نمیشود. خرابی در این قطعه را میتوان از صدای تق تق ضعیف موتور در هنگام سرد بودن تشخیص داد. اما به طور کلی ایجاد خمیدگی در شاتون بسیار نادر است و فقط زمانی به وقوع میپیوندد که موتور خودرو آسیبی بسیار جدی دیده باشد.
تنها راهی که میتوان با آن از سلامت شاتون اطمینان حاصل کرد، باز کردن موتور و بررسی شاتون است. البته لازم به دکر است که این بازرسی کار فردی است که از دانش فنی بالا در این زمینه برخوردار باشد.
دلایل خرابی شاتون چیست؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم به دلیل فولادی بودن شاتون این قطعه بسیار مقاوم است. اما مثل سایر قطعات مصرفی خودرو این قطعه نیز دچار خرابی و اصطحلام میگردد. ما در اینجا مواردی را که خرابی شاتون را افزایش میدهد مورد بررسی قرار میدهیم:
- تصادف سنگین: تصادفات سنگین آن هم از ناحیه جلو خودرو میتواند باعث ایجاد شکستگی در شاتون گردد.
- کیفیت پایین قطعه مصرفی: در صورت نداشتن فاکتورهای کیفیتی لازم این قطعه میتواند عمر کمی داشته و دچار تاب دیدگی و شکستگی گردد.
- عدم تنظیم مناسب قطعه: اگر این قطعه و اتصلات آن به میل لنگ و پیستون به درستی انجام نشود، شاتون با قطعیت آسیب خواهد دید.
- کشیدن دنده معکوس در سرعتهای بالا: این امر ضمن آسیب به خودرو میتواند باعث آسیب به شاتون نیز گردد.
شما میتوانید این قطعات را از بایک تهیه فرمایید. همچنین میتوانید با عضویت در فروشگاه اینترنتی بایدک محصولات خد را در بستر آنلاین به فروش بگذارید و فروشگاه خود را افتتاح کنید.